Diyabetik Retinopati Tedavisi

Diyabet (şeker hastalığı) gözde katarakt, göz tansiyonu, görme kusurları gibi pek çok soruna neden olmaktadır. Şeker hastalığına bağlı görme kayıplarının en sık karşılaşılan nedeni olarak bilinmektedir.

Retinopati Nedir?

Diyabetik retinopati tamamen önlenebilen bir durum değildir. Alınmakta olan önlemler ile hastalığın gelişme ve ilerleme riski azaltılabilmektedir. Kan şekeri kontrol altında tutulması ile birlikte retinopati başlangıcı yavaşlatılabilmektedir. Aynı zamanda kötüleşmesi engellenebilmektedir. Lazer cerrahisine veya diğer ciddi retinopatiyi tedavi prosedürlerine olan ihtiyacı azaltmaktadır.

Diyabetik Retinopati Nedir?

Günümüzde en önemli görme kaybı sebeplerinin başında yer almaktadır. Retina kan damarlarında meydana gelen değişim sonucunda meydana gelmektedir. Retina yani ağ tabakası ışığa duyarlı bir tabakadır. Görme işlevinin sağlanabilmesi için sağlıklı olması gerekmektedir. Diyabetik retinopatide çeşitli hasarlar meydana gelebilmektedir. Kan damarlarının yapısı bozulabilmekte ve küçük baloncuklar meydana gelebilmektedir. Kanamalara ve damar içerisindeki sıvının etraf dokulara sızmasına neden olmaktadır.

İlerleme gösterdiğinde ise retina üzerinde istenmeyen yeni damar tomurcukları oluşmaktadır. Ani göz içi kanmaya sebep olabilmektedir. Diyabetik retinopati durumunda ilk dönemlerde görme kaybı gelişim göstermemektedir. Zaman ilerledikçe görmede zayıflamalar gelişim göstermektedir. Bundan dolayı görmesinde herhangi bir sorun olmayan kişilerde de bu durum var olabilmektedir. Bundan dolayı düzenli aralıklar ile kontrol gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Genelde iki gözü birden etkilemektedir.

Diyabetik Retinopatinin Belirtileri Nelerdir?

Erken dönemde herhangi bir belirti oluşum göstermeyebilmektedir. Fakat durum ilerledikçe görüntüde yüzen lekeler ve koyu çizgiler, bulanık görme, dalgalı görüş, bozulmuş renk görme, görünüşte karanlık ve boş alanlar, görme kaybı oluşum gösterebilmektedir. Her iki gözde de bu durum meydana gelmektedir. Oldukça tehlikelidir ve erken dönemde tedavi edilmesi büyük bir öneme sahiptir. Bundan dolayı düzenli göz kontrollerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Diyabetik Retinopati Hangi Tip Diyabet Hastalarında Görülür?

Diyabetik retinopati, tip 1 veya tip 2 diyabet durumlarında ortaya çıkabilmektedir. Her diyabetlide ortaya çıkma ihtimali bulunmaktadır. Diyabetik süresi uzadıkça diyabetik retinopati görülme riski de artış göstermektedir. Diyabet süresi 15 yılın üzerinde olanlarda bu durumun görülme oranı %75 civarındadır.

Şeker Hastalığının Göze Vurması Nasıl Olur?

Şeker hastalığı bir kişinin gözünü üç şekilde etkilemektedir. En sık rastlanan sarı noktadaki damarların duvar yapısının bozulması ile oluşan sızıntılar ve sarı nokta ödemidir. Su toplanması ile birlikte görmede azalma meydana gelmektedir. Tedavisi ise genelde sarı nokta hastalıklarında da kullanılmakta olan göz içi enjeksiyonlardır. Bir diğer etkileme şekli ise retina damarlarının tıkanması ve kan alamayan bölgeleri beslemek için oluşan yeni damarların kanaması ile birlikte ortaya çıkan kanamalar ve retina ayrılmalarıdır. Son etkileme şekli ise sarı noktada meydana gelmekte olan tıkanıklıklardır. Tedavisi genellikle başarılı olmamaktadır.

Diyabetik Retinopatide Risk Faktörleri

Kan şekerinin düzensiz bir şekilde ilerleme göstermesi retinanın bozulmasına ve hastalığın ilerlemesine yol açmaktadır. Hamilelik, hipertansiyon, kan yağlarının yüksek olması ve böbrek hastalığı bu durumu ağırlaştırmaktadır.

Nasıl Önlem Alınır?

Erken dönemde belirtileri ortaya çıkmadığından dolayı mutlaka düzenli kontrollerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Hiçbir belirti vermeyebilen bu hastalık düzenli kontroller esnasında fark edilebilmekte ve tedavisine erken dönemde başlanabilmektedir.

Diyabetik Retinopati Nasıl Tedavi Edilir?

Duvarı bozulmuş olan damarlardan retina tabakasının içine sızan sıvı eğer görme noktasına yakınsa bunun neden olabileceği görme kaybı kontrol altına alınmaktadır. Bununla birlikte retinada anormal damar yumakları var ise laser tedavisi uygulanmaktadır. Hastanın eğer diyabeti var ise mutlaka düzenli aralıklar ile göz muayenesi yaptırması gerekmektedir. Bu sayede erken tedavi uygulanabilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

glokom-goz-tansiyonu
Glokom (Göz Tansiyonu)

Halk arasında karasu hastalığı olarak da bilinen bir hastalıktır. Genelde belirti ver…

Devamını Oku
katarakt
Katarakt Ameliyatı

Katarakt ameliyatı, bu hastalıkta tek tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Herhangi b…

Devamını Oku
trifocal
Trifocal (Akıllı Lens)

Akıllı lens, katarakt ameliyatına uygun olan hastalar için kullanılmaktadır. Yalnızca…

Devamını Oku