Şaşılık Tedavisi

Şaşılık Nedir?

Sağlıklı bir bireyde her iki göz birbirine uyumlu bir şekilde çalışmaktadır. Farklı nedenlere bağlı olarak gözler arasında bulunan paralellik bozulabilmektedir. Bu durum ise şaşılık olarak adlandırılmaktadır. Şaşı olan kişilerde gözlerden biri düz bakmakta diğer ise farklı bir noktaya bakmaktadır. Eğer kişinin durumu daha ağır ise her iki gözünde de kayma oluşabilmektedir. Bazı durumlarda geçici bazı durumlarda ise kalıcı olarak meydana gelmektedir.

Şaşılık Neden Olur?

Genetik faktörler başta olmak üzere birçok farklı sebepten dolayı oluşum gösterebilmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Genetik yatkınlık
  • Serebral palsi
  • Down sendromu
  • Kaza
  • Ateşli hastalık
  • Travma
  • Beyin tümörü
  • Hidrosefali
  • Hipertansiyon
  • Diyabet hastalığı

Bebeklerde Şaşılık Nasıl Anlaşılır?

Küçük çocuklarda şaşılık, güneşte bir gözünü kısma veya kapatma, başı öne veya yana eğme gibi durumlarda kendini belli edebilmektedir. Eğer çocukta şaşılık yeni ortaya çıkmış ise çift görme sorununu dile getirebilmektedir. Sık sık düşebilmekte, yazmakta veya okumakta zorluk yaşayabilmektedir. Aynı zamanda baş ağrıları oluşum gösterebilmektedir.

Yeni Doğan Bebeklerde Şaşılık Normal mi?

Yeni doğan bebeklerde şaşılık ilk 2 ay normal kabul edilebilmektedir. Normal olarak kabul edilen şaşılık durumu çoğunlukla dışa doğru ya da içe doğru olabilmektedir. İçe doğru nadiren oluşum göstermektedir.

Şaşılık Sonradan Olur mu?

Şaşılık, sonradan oluşabilmekte ve çocukluktan kalabilmektedir. Çocukluktan kalan şaşılık ise genelde göz tembelliği gibi hastalıklardan dolayı meydana gelmektedir. Sonradan oluşanlar ise travma ve görme kaybı nedeni ile oluşum göstermektedir. Yetişkinlerde de oluşum gösterebilmekte olan bir durumdur. Genelde bu durum ameliyat ile birlikte tedavi edilmektedir. Çoğunlukla başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Hastaların bazılarında ise iki veya üç defa müdahale gerekebilmektedir.

Ani Göz Kayması Neden Olur?

Kas felçlerine bağlı, yüksek tansiyon, diyabet, damar hastalıkları, kafa travması gibi durumlardan sonra meydana gelebilmektedir. Bazı bireylerde ise doğumsal oluşum göstermektedir. Özellikle göz tembelliği durumunda sıkça rastlanılmakta olan bir durumdur. Bu durumun en kısa sürede uygun bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Hastanın hayat kalitesini ve görme kalitesini oldukça düşüren bir durumdur. Ameliyat ile birlikte daha iyi bir hale getirilebilmektedir.

Göz Kayması Nasıl Düzelir?

Göz kayması, kayma miktarına bağlı olarak tedavi planlamasının yapılması ile düzeltilmektedir. Prizmatik camlar, göze hasar veren kaslara botoks enjeksiyonu veya şaşılık cerrahisi uygulanmaktadır. Böylelikle hastanın hem çift görmesi hem de kayması ortadan kaldırılabilmektedir. Hastanın durumuna bağlı olarak kişiye özel bir tedavi planlaması hazırlanmakta ve buna uygun bir şekilde hareket edilmektedir.

Göz Kaymasını Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

Çocuklarda genelde göz tembelliği nedeniyle oluşan bu durumun erken dönemde tedavi edilmesi gerekmektedir. Yetişkinlerde ise pek çok farklı nedenden dolayı oluşum gösterebilen durum ameliyat ile tedavi edilebilmektedir.

Şehla Göz (Yalancı Göz Kayması) ve Strabismus Arasındaki Fark Nedir?

Şehla göz, düz karşıya bakarken ii gözünde aynı istikamette olmamasıdır. Tam olarak şaşılığın karşılığı değildir ve bundan dolayı yalancı göz kayması ismi verilmektedir. Strabismus ise göz kaymasıdır.

Şaşı Gözün Belirtileri Nelerdir?

Şaşı göz, gözlerde sulanmaya, baş ve göz ağrısına, çift görmeye, bulanık görmeye neden olabilmektedir. Üç boyutlu görme yeteneğinin kaybolmasına da neden olmaktadır.

Şaşılık Tedavisi Nedir Nasıl Geçer?

Bazı kişilerde gözlük kullanımı ile birlikte durum daha iyi bir hale gelebilmektedir. Hastaların bazılarında ise cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Tedavi planlaması tamamen hastanın sağlık durumuna bağlı olarak ilerlemektedir. Böylelikle hastanın durumunun daha iyi bir oranda düzelme gösterebilmesine olanak sağlanmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

glokom-goz-tansiyonu
Glokom (Göz Tansiyonu)

Halk arasında karasu hastalığı olarak da bilinen bir hastalıktır. Genelde belirti ver…

Devamını Oku
katarakt
Katarakt Ameliyatı

Katarakt ameliyatı, bu hastalıkta tek tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Herhangi b…

Devamını Oku
goz-tembelligi-ambliyopi
Göz Tembelliği (Ambliyopi)

Göz tembelliği, gözün değil beyinde bulunan görme merkezlerinin gelişiminin tam gerçe…

Devamını Oku